iCore IT Services
Home

10 moduri de a reparara si a optimiza un calculator lent        Share

Calculatorul merge incet? Va amintiti cand nu trebuia sa asteptati dupa fiecare click?

Presupunand ca amintirile nu sunt iluzii, puteti sa faceti cateva lucruri pentru a curata computerul dvs. ca acesta sa ruleze din nou cu viteza mai mare.

Asadar inainte sa aruncati calculatorul si sa va cumparati unul nou, aici gasiti cateva sfaturi utile pe care le puteti pune in practica pentru a recupera viteza pierduta.

Curatarea prafului

Praful depus dealungul timpului poate impiedica fluxul de aer, iar debitul de aer este vitala pentru mentinerea temperaturii. Daca sistemul se supraincalzeste, acesta va functiona la o viteza mai mica si devine instabil.

Verificati memoria RAM si hard disk-ul

Exista posibilitatea ca hardware-ul sa nu functioneze la 100% din capacitate din cauza unor erori. Pentru a va asigura ca totul functioneaza asa cum trebuie exista cateva unelte software pentru a le testa si verifica starea acestora.
In primul rand veti dori sa verificati memoria si had disk-ul calculatorului.

Memtest86+ va acoperii testele de memorie ale calculatorului. Acesta de poate downloada de pe site-ul lor in formatul de CD/DVD bootabil sau cheie USB

Memtest


DiskCheckup va testa starea hard diskului, starea S.M.A.R.T. a acestuia. Rulati programul, selectati HDD-ul dorit si pe tabul de "SMART Info" verificati Statusul fiecarei inregistrari. Acesta trebuie sa fie este "OK". Deasemenea ati putea rula "Disk Self Test". Daca oricare dintre acestea dezvaluie probleme, e timpul sa faceti backup la date si sa cumparati un hard disk nou.


DiskCheckup


Solid-state Drive - Daca detineti un SSD mai vechi (2009 sau mai vechi) care nu suporta TRIM (o comanda care ajuta sistemul de operare sa curete block-urile nefolosite de pe SSD), probabil performanta s-a degradat din cauza utilizarii extinse. In acest caz singura solutie este copierea datelor si stergerea completa a SSD-ului. Inainte de a incepe, verificati site-ul producatorului pentru un utilitar care sa va ajute sau contactati specialistii iCore.

Dezinstalati tot de cea ce nu aveti nevoie

Folositi chiar toate softurile instalate? Toolbarurile care se instaleaza automat cu alte softuri? Dezinstalati-le. Cei care utilizeaza Mac, doar trageti iconul aplicatiei din Applications in Trash, dupa care goliti Trash-ul.

add remove

Faceti curat

Hard diskurile fac fata mai bine cu un pic de spatiu liber (de regula 10% spatiu liber va asigura o functionalitate normale). Pentru ajutor, puteti folosii softuri de curatat cum ar fi:

CCleaner te ajuta sa scapi de fisierele temporare create de browserele web, programele instalate si altele. Daca esti fan Mac incearca OnyX.

CCleaner OnyX

SpaceSniffer te ajuta sa gasesti usor fisierele mari, sau vechile downloaduri de care ai uitat. Daca esti utilizator Mac, vezi DiskInventor X sau GrandPerspective.

SpaceSniffer


Defragmentarea

Se aplica numai la sistemele Windows iar calculatoarele cu SSD nu trebuiesc defragmentate.
Sub Windows XP il gasiti sub All Programs->Accessories->System Tools->Disk Defragmenter. Selectati partitia si faceti click pe Deframent.
Sub Windows 7 faceti click pe logoul Windows/Start si scrieti Defragmenter.
Sub Windows 8, denumirea Disk defragementer s-a schimbat in Optimize drives. Pe acesta il gasiti pe ecranul de START scriind "defragment" sau "optimize drives" si facand click pe "Settings"

defrag
Windows 8 Disk Defragment

Achizitionati un Antivirus mai rapid

Va recomandam produsele de la ESET pentru acasa si business.

Eset Smart Security Eset EndpointUpdate, update, update

Asigurati-va ca atat Windowsul, Linuxul, Mac OS-ul cat si driverele sunt updatate la zi. In afara de rezolvarea problemelor tip bug, care ar trebui sa va faca sistemul de operare mai stabil, este posibil sa apara si functii noi. In special driverele de la placile video trebuie updatate deoarece frecvent se publica drivere noi, mai performante. Tot timpul folositi driverele publicate de producator.

Upgrade-ul hardware

Daca puteti determina care parte a sistemului duce la blocaj, un simplu upgrade va fi mult mai ieftin decat achizitionarea unui sistem nou. Cu laptopuri optiunile se limiteaza la memorie RAM, hard disk si placa de retea wireless. Cele desktop au mai multe optiuni.

RAM
Daca sistemul de calcul are mai putin de 4GB RAM, luati in posibilitatea de a mai adauga memorie. Browsere de web noi, cat si softurile speciale, cum ar fi cele CAD, editare foto/video, folosesc multa memorie. Aveti in vedere ca sistemele de operare pe 32biti nu suporta mai mult de 4GB memorie. Daca aveti nevoie de mai multa memorie, treceti la un sistem de operare pe 64biti.

Hard Drive
De obicei Hard Diskul este partea cea mai lenta a unui calculator. Va recomandam hardurile SSD (Solid State Drive) sau Hybrid (SSD+HDD), dar daca vi se par prea scumpe, achizitionati un hard disk la 7200 de rotatii cu un buffer (memorie tampon) cat mai mare.

Placa Video
Daca softul grafica 3D sau detaliere/produse 3D merge greu inseamna ca e timpul sa cumparati o noua placa video. In zilele noastre o placa video buna va avea un efect mai mare decat un procesor.

Penultima optiune - Reinstalarea sistemului de operare

Daca toate ruleaza inca incet, ar fi cazul sa faceti un backup la datele dvs. si sa reinstalati sistemul de operare. Daca este prea complicat, noi va putem ajuta. Daca totusi doriti sa incercati singuri, verificati de doua ori ca ati salvat totul pe un hdd extern, sa aveti CDul de windows pregatit daca nu aveti partitia de recovery.

Ultima Optiune
Daca nici reinstalarea nu va ajutat, achizitionati un calculator nou.

iCore © 2008-2012 Marton Ferencz | Toate drepturile rezervate.